Levenscyclus vlo

Een vlooienplaag lijkt vaak op het eerste gezicht eenvoudig: je ziet de vlooien op je hond of kat en denkt dat het probleem daar ophoudt. Maar niets is minder waar. Het grootste deel van de levenscyclus van de vlo speelt zich namelijk af buiten je huisdier, verstopt in de omgeving van je huis. De eitjes, larven en poppen verschuilen zich in tapijten, kieren en donkere hoeken, wachtend op het juiste moment om toe te slaan. In deze blog ontdek je hoe de vlooiencyclus precies werkt en waarom een langdurige en grondige aanpak nodig is om een plaag onder controle te krijgen – inclusief de onmisbare rol van STOP! omgevingsspray in de preventie en bestrijding.

De levenscyclus van de vlo

Een vrouwtjes vlo kan eitjes leggen na een bloedmaaltijd. Daarna legt zij tientallen eitjes in de vacht. Deze vallen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in je huis, auto of caravan terecht. Na 2 à 4 dagen komen uit deze eitjes larven. Deze larven zijn een paar millimeter lang en zo dun als een naald. Zij verstoppen zich op donkere plekken en voeden zich met uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 à 3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel een half jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en zo is de cyclus rond. Als er tijdens jouw vakantie dus niemand in huis is en er geen trillingen zijn, wachten de poppen tot jij weer thuis komt…..De hele cyclus neemt gemiddeld 6 weken in beslag. Dit verklaart ook waarom je een hele lange adem nodig hebt om een vlooienplaag onder controle te krijgen.

Topje van de ijsberg

Een groot deel van de levenscyclus van de vlo speelt zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op onze hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het probleem zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt, tussen de kieren van jouw vloer, onder de ijskast et cetera. Daarom is bestrijding van alleen de volwassen vlo onvoldoende en is (preventieve) behandeling van de omgeving met de STOP! omgevingsspray essentieel.

Wil je meer weten om een vlooienplaag te voorkomen? Lees de blog Voorkom vlooien