Vlooien in de herfst

Met de nazomer voor ons gevoel nog maar amper achter ons, is het nu toch echt herfst. In onze goed geïsoleerde huizen springt de centrale verwarming snel weer aan. Eén van de momenten voor een vlo om uit de pop tot leven te komen en op zoek te gaan naar een gastheer om bloed te zuigen. Als er een vlo op het dier zit, zijn er ongeveer 99 in de diverse stadia in de omgeving. Preventie is dus van groot belang en mocht het daarvoor te laat zijn, dan is alleen het dier behandelen, een no go! De strijd is pittig, maar valt met volharding op te lossen en is een stuk makkelijker als je de vlooiencyclus begrijpt. 

Alleen een volwassen vlo, leeft op het dier, zuigt bloed, veroorzaakt jeuk en legt daar de eitjes. Een vrouwtjes vlo legt tientallen eitjes per dag die voor baasjes amper zijn waar te nemen. Deze eitjes vallen van het dier en ontwikkelen zich in de omgeving na ongeveer 10 dagen tot larf. Larven voeden zich met organisch materiaal waaronder uitwerpselen van vlooien en huidschilfers. Larven houden niet van licht, daarom kruipen ze weg op donkere plekken in bijvoorbeeld kieren. De larven bouwen een cocon die wij poppen noemen. Deze poppen kunnen wel 1,5 jaar overleven. Als de omgevingscondities optimaal zijn, komen jong volwassen vlooien door de warmte en trilling uit en gaan op hun beurt opzoek naar een gastheer waarmee de cirkel rond is.

Steeds meer baasjes willen de strijd graag ‘groen’ aangaan en dat kan met STOP! Niet alleen fijn voor je dier en jezelf, maar ook voor eventuele kinderen en andere huisdieren zoals vogels en vissen. Behandel dus niet alleen je dier, maar vooral ook de omgeving met de STOP! omgevingsspray. 

Fabel
Baasjes die zeggen; mijn dier komt niet buiten en kan dus geen vlooien krijgen, hebben geen gelijk. Onder bijvoorbeeld je schoenen, kun je eieren met zich mee de auto en het huis in nemen.

Ben jij op zoek naar tips voor een effectieve vlooienbestrijding? Lees onze blog met alle tips op een rijtje. 

 

Vlooien in de herfst