Wat ontzettend vervelend als je ziet dat je hond of kat zich vaker krabt, bijt of likt en de oorzaak is één of meerdere vlooien. Dit geeft ontzettend veel jeuk en vlooien kunnen ook ziektes overbrengen zoals kattenkrabziekte of een lintworminfectie.

Bij iedere vlo op je dier zijn er gemiddeld 99 in diverse stadia in de omgeving. Probeer zoveel mogelijk een vlooienplaag te voorkomen op een milieuvriendelijke manier.
Oorzaken van vlooien op je dier of in huis
- je huisdier neemt ze mee. Ze worden besprongen tijdens een wandeling of bij contact met andere dieren.
- via muizen, ratten, vossen, egels in je buurt. Ze komen via je dier, kleding of schoenen mee naar binnen.
- vlooien leggen eitjes op je huisdier en deze vallen vaak op de grond, komen terecht in de vloerbedekking of meubels en beddengoed.
- de eitjes komen uit en de larven ontwikkelen zich, hierna gaan ze zich verpoppen en worden het volwassen vlooien
1. Controleer je dier check de vacht en huid. Zie je een vlo, of zwarte kleine korreltjes (vlooienpoep)? Tip: Dieren worden ook vaak heel onrustig door de jeuk.
2. Controleer de omgeving heb je zwarte spikkeltjes gevonden, leg ze op een wit papiertje of doekje en maak het nat, als het rood kleurt is het vlooienpoep, te herkennen aan het bloed.

3. Vlooienbeet? Soms voel je het direct als je ergens binnenloopt, je wordt gebeten ter hoogte van je enkels of onderbenen, er ontstaan kleine rode bultjes die enorm gaan jeuken.
4. Behandelen dier Heb je een vlo op je dier gezien? Was hem dan met STOP! Vlooienshampoo. Kam je dier daarna met een gewone vlooienkam.
5. Ruimtes schoonmaken Tegelijkertijd moet je met de omgeving aan de slag. Water bevordert de vlooiencyclus. Dweil daarom zo droog mogelijk en gebruik water met een scheut azijn. Vlooien hebben niet alleen een hekel aan azijngeur of afwasmiddel, als je hiermee schoonmaakt doodt het ook de larven en vlooieneitjes. Groene zeep lost de kapsels van de eitjes op en is een veilige optie voor de meeste vloeren. De eitjes en larven komen dan niet uit. Citrusvruchten persen en vooral de schil lekker laten weken in het water wat je gaat gebruiken, is ook een optie. Een stoomreiniger werkt ook heel goed.
Het wassen van beddengoed, kleedjes, knuffels, en manden helpt natuurlijk ook. Gebruik hiervoor wasmiddel en azijn en was liefst op 60 graden. Als de spullen in de droger mogen is dat ook aan te raden!
6. Sprayen met STOP! Omgevingsspray
Waar sprayen?
- donkere warme vochtige plaatsen zijn favoriet bij vlooien
- behandel de plekken waar jij en je dier veel komen, ook de bovenverdieping, auto en caravan
- kieren, plinten, onder de (koel-)kast
- Bij voorkeur in de avond als vlooien het meest actief zijn
7. Stofzuigen
Een belangrijke voedingsbron voor vlooienlarven zijn de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Deze uitwerpselen bestaan voornamelijk uit bloed van je huisdier. Door deze zoveel mogelijk weg te halen, wordt het voor de overgebleven larven een stuk lastiger om te overleven. Veel stofzuigen dus, vooral ook de kieren. De zak iedere keer buiten weggooien. Denk je bij het zuigen ook aan de bovenverdieping, de auto, caravan en wellicht is de onderste plank van een kledingkast of naaimand, wel de favoriete plek van je kat?
Mottenballen (kamfer) op lastige te bereiken plaatsen neerleggen is mogelijk, maar pas op dat dieren ze niet pakken. Veel mensen vinden die kamfer lucht -net als de vlooien- niet aantrekkelijk. Dit is te camoufleren door een geur -zoals die van de lavendel- ernaast te gebruiken.
Essentiële oliën, kruiden en bloemen die vlo-werend zijn: citroengras, cederhout, lavendel, eucalyptus, pepermunt, rozemarijn, tijm, tea tree en citronella.
8. Extra maatregelen Om de volwassen vlooien te vangen kan je 's avonds een diep bord met water en drijfkaarsjes erin op de grond zetten, de vlooien komen naar het licht toe. Doe afwasmiddel in het water, dan verdrinken ze direct.
9. Preventie Voor op je dier gebruik je de STOP! Druppels het hele jaar door.
10. Gebruik de STOP! Omgevingsspray ook preventief, zeker vóór je op vakantie gaat! Dit heeft met de vlooiencyclus te maken. De cyclus van ei tot volwassen vlo duurt normaliter 3 à 4 weken. Vakanties zijn voor de vlo niet gunstig omdat ze dan geen bloed kunnen zuigen en er geen trillingen in huis zijn. Geduldig kan een vlo in een cocon echter overleven, totdat...je thuiskomt van vakantie. De trillingen zorgen ervoor dat de poppen uitkomen en veel kriebel ellende veroorzaken.
11. Controleer na je vakantie je dieren. Kam ze goed en behandel indien nodig.